Znajdź towarzystwo do sportu wśród 1234 osób z całej Polski.

Nie masz z kim ćwiczyć?

Dołącz do nas!
olej dieta

Jaki olej wybrać do smażenia i jedzenia?

15/06/2015 SportOS

Olejami roślinnymi nazywamy wszelkie tłuszcze pozyskane z roślin, zachowujące w temperaturze pokojowej konsystencję płynną. Oleje roślinne pozyskuje się z nasion i owoców wielu roślin, nie tylko tych uznanych za oleiste przez producentów olei. Oleje roślinne są bogatym źródłem wielu składników odżywczych, w tym rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E i K oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, w szczególności omega-3 i omega-6 (tutaj polecam olej lniany). Bogactwo zawartych w oleju składników zależy w dużej mierze od składu rośliny, która została użyta do jego pozyskania. Tak przynajmniej powinna wyglądać teoria, ponieważ w praktyce, większość dostępnych na rynku olei to substancje uzyskane z roślin w brutalnym procesie przemysłowego tłoczenia, a następnie poddane rafinacji. Powstała w ten sposób substancja jest pozbawiona nie tylko charakterystycznego dla danej rośliny koloru, aromatu i smaku, ale również większości zawartych w niej oryginalnie składników odżywczych.

Jak wytwarza się olej?

Już na etapie wstępnego przygotowania ziaren do tłoczenia przemysłowego materiał jest rozdrabniany, a następnie podgrzewany. W wyniku podgrzewania zawartość komórek rozszerza się i następuje pękanie błon. W procesie tym pęcznieją również ściany, a zmniejszenie lepkości oleju powoduje jego samoistne wypływanie. Następnie olej jest wydobywany za pomocą tłoczenia. Proces wstępnego tłoczenia za pomocą pras ślimakowych pozostawia w wytłokach sporą ilość oleju. Po tym etapie może nastąpić jeden z dwóch możliwych scenariuszy. Jeden z nich zakłada powtórne tłoczenie masy za pomocą pras ślimakowych. Żeby tłoczenie dało efekty musi się odbywać z użyciem dużo większego ciśnienia. Wartość użytego ciśnienia może wynieść nawet 160 MPa. Wraz ze wzrostem ciśnienia następuje również wzrost temperatury, osiągającej w tym procesie nawet 160°C. Zakończenie tego procesu nadal pozostawia w wytłoczynach od 3% do 6% oleju. Drugim możliwym wariantem wydobycia pozostałości oleju w wytłoczynach (lub pozyskania całości oleju z nasion) jest ekstrakcja za pomocą chemicznych rozpuszczalników. W wyniku sprawnie przeprowadzonego procesu ekstrakcji oleju rozpuszczalnikami uzyskuje się śrutę zawierającą zaledwie od 0,2% do 1,5% tłuszczu. Tak uzyskany olej jest jedynie półproduktem, który przed trafieniem do konsumenta musi zostać poddany procesom rafinacji.

Zanim olej trafi na stoły

Procesy technologiczne jakim zostanie poddany olej zanim trafi na nasze stoły to: odśluzowanie, odkwaszenie, bielenie oraz dezodoryzacja. Pierwszy z nich to usunięcie z powstałego oleju resztek śluzu, białek i fosfatydów. W drugim z procesów, zwanym odkwaszaniem, olej poddawany jest działaniu wodorotlenku sodu, najsilniejszej z zasad. W wyniku tego działania z oleju usuwane są wolne kwasy tłuszczowe, które w wyniku kontaktu z wodorotlenkiem sodu przechodzą w nierozpuszczalne mydła sodowe. Substancja ta jest oddzielana od oleju grawitacyjnie przy wykorzystaniu wirówek. Po odkwaszeniu oleju pora na poprawienie jego wyglądu.

Kolejny proces to bielenie, czyli odbarwianie oleju. Przeprowadza się je za pomocą ziemi bielącej, węgla aktywnego lub tlenku glinu. W procesie bielenia z oleju usuwane są również substancje polarne, takie jak fosfolipidy i mydła. Po nadaniu olejowi odpowiedniej barwy procesy technologiczne skupiają się na zapachu i smaku oleju. Następuje proces dezodoryzacji oleju inaczej zwany odwanianiem. W procesie tym z oleju usuwane są związki takiej jak niskie kwasy tłuszczowe oraz niektóre ketony i aldehydy mogące powodować nieprzyjemny smak i zapach. Oddzielenie tych związków wymaga niskociśnieniowej destylacji oleju z parą wodną w temperaturze 200-300°C.

Związek chemiczny powstały w wyniku tego skomplikowanego procesu nosi nazwę oleju roślinnego i trafia najpierw na półki sklepowe, a następnie do naszych domów. Ma długi czas przechowywania, przyjemną słomkową ale sztuczną barwę i aromat zbliżony do niczego z czego był pierwotnie tłoczony. Skomplikowany proces ekstrakcji i rafinacji przemysłowej niszczy większość naturalnych składników w jakie powinien być bogaty olej roślinny. Czy jesteśmy skazani na taki właśnie produkt?

Jakie oleje wybierać?

Wzrost świadomości społeczeństwa na temat tego co jemy i trend poszukiwania zdrowej żywności odkrywa przed nami świat oleju roślinnego w zupełnie innej postaci. To świat oleju tłoczonego na zimno i nie poddawanego rafinacji. Produkt, jaki rodzi się w takich warunkach to kwintesencja każdej rośliny z jakiej został wytworzony. Jest bogaty nie tylko w niezbędne kwasy tłuszczowe, ale również witaminy i minerały charakterystyczne dla danej rośliny. Olej wytworzony w ten sposób ma również smak, zapach i kolor odmienne w przypadku różnych roślin. Produkcja takiego oleju nie jest nastawiona na ekstrakcję każdej drobiny tłuszczu zawartej w materiale roślinnym. Liczą się tutaj smak, aromat i przede wszystkim zdrowie. Oleje wytworzone z pominięciem skomplikowanych procesów chemicznych są niestety mniej trwałe. To cena jaką przychodzi płacić za ich jakość i wspaniały wpływ na organizm. Rozwiązaniem tego problemu są mniejsze opakowania oleju produkowane z ciemnego szkła chroniącego cenną zawartość. Pozwala to zużywać olej na bieżące potrzeby bez obawy, że zdąży zjełczeć. Czy warto płacić więcej za olej wytworzony w ten sposób? Sprawdźcie sami zanim odpowiecie.

Polecamy: olej lniany, oliwa z oliwek, olej kokosowy, olej ryżowy. Jednak nie próbujcie smażyć na lnianym, wydziela on wtedy groźne substancje i po prostu śmierdzi.

Tagi  olej , dieta

Komentarze:

ostatnie wpisy

Co spala najwięcej kalorii?

To ile kalorii spalimy podczas różnych aktywności zależy od kilku czynników. Wpływ na ich ilość będzie miała płeć, wiek, waga oraz tempo wykonywania tejże czynności.

zobacz więcej

Kurkuma - właściwości i zastosowanie

Ceniona jest głównie ze względu na swoje właściwości przyprawowe, ale także lecznicze. Roślina ta często nazywana jest szafranem indyjskim, ostryżem Zohary lub ostryżem indyjskim.

zobacz więcej

Ćwiczenia na plecy w domu dla kobiet

Boczki, wałeczki, fałdki wyłaniające się na plecach w okolicy stanika – to zmora wielu pań. Czy tłuszczyku na plecach można się pozbyć? Oczywiście, że tak!

zobacz więcej

Dietetyczne obiady do pracy

Zdrowe i dietetyczne obiady do pracy można szybko i prosto przygotować w domu dzień wcześniej lub rano i zabrać je ze sobą w odpowiednich pojemnikach.

zobacz więcej

Płaski brzuch w 2 tygodnie

Czy da się zrobić ładny i płaski brzuch w 2 tygodnie? Istnieją pewne sposoby, dzięki którym możemy szybko się odchudzić, ale nie można przesadzać, bo brzuch szybko wróci do swojej starej formy.

zobacz więcej
ROWER PŁYWANIE NARTY BIEGANIE PIŁKA NOŻNA GOLF PIŁKA RĘCZNA

PROGNOZA POGODY

JUTRO